Карантина 2020 – какво може да ни донесе

Карантина у дома

Неочакваното се случи – България е под карантина заради корона-вируса. Опитваме да намалим риска от заразяване, но не можем да предвидим кой ще се разболее, как ще се справи здравната ни система, колко време ще отнеме.

Едно е сигурно – начинът ни на живот през следващите седмици ще бъде различен и това поражда въпроси и напрежение. Ще прекарваме много по-малко време с колеги, непознати спътници и клиенти и много повече с близките си и съседите. Можем да използваме ситуацията, за да се оплакваме колко ни е трудно или можем да потърсим начини карантината да се превърне в обогатяващо преживяване за цялото семейство.

Тези, които помнят режима на тока през 80-те години често казват, че е било весело време, в което цялото семейство се е събирало в най-топлата стая на свещи и са се забавлявали с пеене, игри на карти или с разказване на истории. Някой скоро да е прекарвал така вечерта с близките си?

Примерът на Италия сочи същото – хората се връщат към рисуването и музиката, към изкуството като начин да се справят с изолацията. Интересни ли сме сами на себе си? Интересни ли сме за близките си? – сега ще разберем. Сега ще можем да отделим и повече време на креативните си хобита, защото творчеството покълва в самота, като начин да протегнем ръка към другите.

През следващите седмици технологиите ще започнат да играят още по-голяма роля в живота ни и през тях ще се пренасочи голяма част от живия контакт и развлеченията. Образованието, електронната търговия и куриерските услуги ще получат мощен тласък за развитие. Технологиите ще започнат да оказват още по-голям контрол върху най-различни аспекти от личната ни свобода. Дали ще ни тласнат към още по-голяма дистанцираност един от друг или напротив? Дали ще се почувстваме по-свободни или сами ще пожелаем Голямата Електронна Мама да бди над нас?

Медиите и интернет ще бъдат главния начин за получаване на информация от околния свят – това ще доведе до безпрецедентно нарастване на възможностите за манипулация на информацията, за поддържането на масов емоционален фон. Но и все повече ще усещаме световните проблеми като важни и касаещи ни. 

Икономиката ще претърпи доста сериозно разтърсване – много доходи ще бъдат поставени под въпрос и хората ще започнат да преценяват повече за какво имат пари и за какво – не. Голяма част от разходите също ще намалеят – например тези за транспорт, за допълнителни занимания на децата, за стоки, свързани с красотата и обзавеждането на дома. Част от сектора на услугите ще пострада. Отново ще трябва някои неща да си ги правим сами.

Мнозина ще се почувстват още по-самотни, когато бъдат лишени от посещения в магазини, заведения и офиси. За какво ще са новите прически, маникюри и дрешки, ако няма на кого да бъдат показани? Тези, за които радостта от живота идваше от нови дрехи, нови ресторанти и почивки на екзотични места ще бъдат принудени да потърсят нови ценности и нови начини за привличане на вниманието. Ще бъдем принудени да се сблъскаме със самите себе си и това, което носим вътре в нас – имаме ли креативни стремежи или основно ни влече да сме потребители?

Тези, които имат семейства, ще прекарат повече време с тях, с всички хубави и неприятни последици от това – някои ще опознаят по-добре близките си и ще се почувстват по-сплотени, а някои ще осъзнаят, че досега ги е свързвало само общото домакинство и нямат какво да си кажат. Възможно е домашните разправии да зачестят. Възможно е и краят на годината да донесе бум на малки принцове и принцеси, заченати в следствие на карантината от корона-вируса.

За страдащите от хронични заболявания периодът ще бъде особено труден, защото достъпът до болнична помощ ще е силно ограничен – престоят в болница може да се окаже фатален за тях. С някои здравословни проблеми семействата ще трябва да се справят сами. Няма да можем да разчитаме на действията на медиците и може да преживеем много тъга, страх и безсилие. Възможно е мнозина, страдащи от други заболявания, а не от зараза с корона-вирус, да си отидат по-рано, поради затруднен достъп до здравна помощ.

Въпреки притесненията за здравето, животът ще стане по-спокоен, защото цялото приготвяне и бързане сутрин и вечер към офиса, детската градина и училището ще намалее значително. Стресът от трафика и задръстванията, който всеки ден пилеше нервите на отиващите на работа, временно ще отпадне. Освободеното време сутрин ще даде възможност за наспиване, или за спокойно закусване, или за сутрешна гимнастика – за едно по-добро начало на деня.

Жените вероятно ще се почувстват по-натоварени, защото семейството ще разчита още повече на тях за приготвянето на храната, поддържането на ред в дома и заниманията с децата. Моментът ще е много подходящ за включване на малките, подрастващите и мъжете в домакинската работа, като алтернатива на гледането на екрани по цял ден. Някои жени ще се върнат към позабравените удоволствия на това да си жена – да можеш да се грижиш лично за децата и близките си, да се занимаваш с ръкоделие, да не бързаш за никъде. Сега е времето да предадете на децата си някои свои умения.

За мъжете времето може би ще е много странно, особено ако по време на карантината не работят от къщи. Почивката за някои може да се окаже много стряскащо и непознато преживяване. Липсата на цели, които постоянно да бъдат преследвани, на битки, които да бъдат водени, може да им подейства объркващо и да предизвика раздразнение, което да се излее върху най-близките или в посягане към алкохола. Но е възможно повечето свободно време да им даде шанса и за нови идеи за действие, за усвояването на нови хобита или за промяна.

За тези, които живеят сами, вероятно ще е най-трудно. Може би това ще е моментът, в който постепенно ще опознаят по-добре съседите си и част от обичайната градска дистанцираност към непознати ще изчезне. Възможно е да зачестят случаите на тревожност и депресия, които да се задълбочават от липсата на жив контакт с психолози или психиатри.

Децата ще имат неочакваната възможност да си потърсят самостоятелни занимания, тъй като учителите, възпитателите и аниматорите, ще имат по-малко възможност да се занимават с тях. Тъй като няма да могат да се събират на по-големи групи, а седенето в къщи ще ги изнерви, вероятно повече семейства ще изберат разходки, занимания и спорт сред природата, от което децата ще са щастливи.

Някои възрастни ще направят преоценка на живота си и може да се замислят какво им е струвало и какво им е дало досегашното съществуване и дали е това, което желаят. Като цяло, наличието на общ враг – корона-вируса – и ограничаването на пътуванията и връзките с други места ще подейства сплотяващо на местните общности. Хората ще започнат повече да забелязват тези, които физически са по-близо до тях. Ще спрем да се разпиляваме в общуване с купища познати и непознати. Дано това помогне за задълбочаване на отношенията с най-близките, за намирането на вътрешна тишина и покой, за откриването на неочаквани извори на творчество вътре в нас.

А в краен случай ще гледаме сериали и ще ядем шоколадови бисквити по цял ден.

Елена Енева

психолог