10 истини за любовта, които още не знаете

Истини за любовта

Психолозите отдавна изследват любовта и ето какви истини са открили напоследък за нея:

1. Нужна е една пета от секундата, за да се влюбиш

Нужна е само една пета част от секундата, за да усетите действието на химическите вещества, които предизвикват еуфория, когато гледате любимия си човек. Изследванията показват, че 12 различни части на мозъка се активират в този момент. Когато гледате своя човек, тези области отделят коктейл от невротрансмитери, като окситоцин, допамин, вазопресин и адреналин. Когато изпитвате любовно чувство, мозъкът получава подобен „удар“, като от малка доза кокаин.

2. Мозъчна карта на любовта и желанието

Оказва се, че любовта и сексуалното желание се движат по сходни пътища в мозъка, макар да има и някои различия. И при двете се активират много подобни мрежи от неврони и центрове, свързани с емоциите, мотивацията и мисленето от по-високо ниво. Разликата между любовта и сексуалното желание е в процесите, протичащи в стратума – областта, свързана с баланса между висшата и низшата нервна дейност.

3. Целуването помага да изберем

Новите изследвания върху целуването показват, че то не само помага да изберем партньор, но и да го запазим. Членовете и на двата пола, които имат по-богат опит, твърдят, че целуването е важен способ за оценка на нов партньор. То е важно и за поддържането на дългосрочните отношения – има връзка между количеството целувки и щастието в брака, връзка, която не е открита между количеството секс и качеството на брака.

4. Партньорите си заприличват след 25 години брак

Хората, които живеят заедно от 25 години започват да си приличат в лице. Може би това е резултат от сходната диета, среда или дори от споделените с партньора емоции през годините?

5. Връзките от разстояние могат да са устойчиви

Два фактора, които им помагат да просъществуват:

В резултат на това участниците в дистанционни връзки успяват да са също толкова щастливи, като тези, които са всеки ден заедно.

6. Четирима убийци на отношенията

Ако искате да убиете връзката с любимия човек, не пропускайте да:

  • критикувате постоянно
  • изразявате презрение и сарказъм
  • постоянно се защитавайте от предполагаемите му атаки
  • мълчете

7. Съвременните бракове изискват себереализация

През миналия век бракът трябваше да осигури сигурност и стабилност на двойката, но хората вече търсят себереализацията си в него. Все повече партньори очакват в брака да намерят и проявят себе си. За да се случи това, те трябва да отделят повече време и енергия за съвместните си занимания.

8. Простичък начин за спасяване на брака

Ако връзката ви се друса силно по коловоза на живота, може би ви трябва нещо просто – да погледате заедно няколко филма. Тригодишно проучване доказва, че нивото на разводите може да спадне на половина, ако двойките гледат заедно филми за взаимоотношения и след това ги дискутират. Това насочва мисълта им към собственото им поведение и им помага да си обяснят и поведението на партньора.

9. Взаимоотношения след развода

Дори след развода, отношенията могат да продължат, особено ако партньорите имат деца. Изследванията показват, че двойката обикновено действа по един от следните пет начина, първите три сравнително добри:

  • разделена двойка, при която бащата (обикновено) изчезва
  • добри приятели
  • сътрудничещи си колеги – и двамата продължават напред, но се разбират приемливо
  • ядосани партньори – продължават да се карат и след развода
  • яростни врагове – децата стават пешки в битката и обикновено страдат

10. Истината е в малките неща

Колкото и да ни внушават медиите, че любовта е свързана с материални прояви на внимание, последните изследвания показват, че дребните актове на внимание се ценят най-много. Да донесете на партньора си чаша вода в леглото, да изхвърляте редовно боклука или да му казвате, че изглежда прекрасно, когато го видите гол, вършат много повече работа от шоколадови бонбони и цветя (въпреки, че и те не са за изпускане!)

Хубавото на любовта е, че дава криле на душата, стабилна почва на краката и път за развитие напред. Честит Празник на любовта!

превод от английски – www.sping.org.uk

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *