Петте езика на любовта

Изразяване на чувствата

И в любовта, както и в живота, често говорим на различни езици. Някои от нас говорят един език, други – повече. С начините за изразяване на чувствата е същото. Може да сме родени в един град, на една улица, в една сграда, но всеки от нас проявява обичта си различно. Най-често използваме този „език“, който сме научили от родителите си в детството. Не винаги обаче партньорът го разбира. Ние също не винаги разбираме какво ни показва той или тя. И тогава възникват разяждащите въпроси и съмнения – обича ли ме или не?

Как показваме любовта си? Кога се чувстваме обичани?

Защо понякога партньорът твърди, че ни обича, а ние не го усещаме?

Консултантът Гари Чапман дава отговор на тези въпроси чрез своите изследвания върху петте начина за проява на любовта.
Оказва се, че всеки от нас показва своите положителни чувства, като използва един или няколко от следните „езици“:

Думи, от които летиш

Нежните думи, похвалите, комплиментите, галените обръщения, окуражаващите и успокояващи фрази пълнят сърцата на хората, които са свикнали със словесното изразяване на любовта. Обикновено те самите ги използват често и обичат да разказват на партньора за чувствата си. Ако той обаче е израстнал в семейство, в което за това не се говори, ще му е много трудно да отвръща толкова добре или толкова често и е възможно да разочарова другия.

Ако вашият любим няма навик да показва с думи, че ви обича и това ви дразни, можете да го попитате как са говорили майка му и баща му помежду си и с него. Отговорът ще ви ориентира какъв е проблемът му с думите – не може или не иска.

Обратният вариант – човекът не спира да ви говори, но вие не сте свикнали с такова отношение. Не бързайте да го обвинявате, че се опитва да ви залъже с думи и да изисквате дела. Възможно е емоцията му да напира да стигне до вас по този начин. Обърнете внимание на тона му.

Във фокуса на вниманието

Целенасоченото внимание е друг начин, по който вашият любим може да показва колко ви обича. Готов е да ви отдели време винаги? Или дори когато няма много време за вас в претоварения си график, в общите моменти ви гледа и слуша, без да се опитва да върши и нещо друго, да гледа телевизия или да говори по телефона.

Такова внимание може да получите, когато си говорите насаме, когато се разхождате двамата заедно, когато се гледате в очите. Тогава усещате, колко сте важни за другия, щом вниманието му е насочено само и изцяло към вас.

Ако той или вие не сте виждали родителите ви да правят подобни неща; ако никога не са имали време да спрат и съсредоточено да ви изслушат; ако никога не са правили нещо само с вас, като ви обръщат пълно внимание, може да ви е трудно да разберете какво казват действията на партньора. Може да ви е трудно да му отвърнете със същото. Поговорете с него по въпроса, като го гледате в очите и изключите телефона и телевизора. Питайте го какво би искал да правите заедно. Може да се окаже, че нещо малко значи много за него.

Нося ти подарък

Любовта е даване. За мнозина подаръкът, получен по повод или без повод показва, че другият се интересува от желанията им, обръща им внимание, полага усилия, за да ги зарадва, жертва от средствата и времето си за тях. Ако не получите нищо за рождения си ден или друг празник или ако си личи, че подаръкът е избиран небрежно и поднесен между другото, е възможно да сте огорчени и разочаровани. Или може би вие никога не се сещате да зарадвате другия с нещо материално?

Това умение сте научили в детството си. Спомнете си – майка ви и баща ви правеха ли ви подаръци? Ако родителят от вашия пол е планирал и купувал нещата, вероятно и вие умеете да го правите. Но ако не е – едва ли сте добър в това. Да получавате ви е научил родителя от другия пол. Ако сте били момиченцето на татко и той ви е носил подаръци – със сигурност ги очаквате и умеете да показвате благодарността си. Ако той обаче не е „говорил“ този език на обичта, може да ви е трудно като жена да приемате това, което мъжете ви дават.

Какво мога да направя за теб

Вашият любим може да си мълчи, но да откликва на всяка молба да ви услужи. Може доброволно да върши работа за вас. Да е верният ви помощник, с каквото и да се захванете. Или може би вие сте човекът, който сам казва „Ще го направя вместо теб.“. И ако другият е мързелив, не изпълнява обещанията си да свърши нещо или никога не се сеща да предложи помощта си, е възможно да се ядосате. „Ако поне малко ме обичаше, щеше поне веднъж да измие чиниите.“ – да, ако е научен на езика на любовта, който се проявява чрез работа за другия и вършене на услуги. Ако не го говори обаче, колкото и да ви обича, няма да му дойде наум, че приемате домакинската работа като проява на чувства.

Какво правеха мама и татко, когато бяхте малки? Помагаха ли си един на друг? Правеха ли неща заедно? Бяха ли готови да жертват от почивката си, за да свършат нещо, което ще зарадва другия? А след това обърнете внимание как вие и партньорът ви се отнасяте, когато стане въпрос за взаимопомощ. Казвате ли „Какво мога да направя за теб?“.

Пипни ме тук и там

„Той непрекъснато ме пипа!“. „Тя непрекъснато иска да се държим за ръце!“ Петият език на любовта включва всички телесни докосвания, държане за ръка, прегръдки, милувки и секс. Хората, които го говорят добре, често докосват партньора си и очакват да бъдат милвани, гушкани и държани колкото се може повече и не само в спалнята. За тях това е проява на грижа, интерес и обич. Когато ги получават в изобилие, се чувстват уверени, че са обичани. Дори да не са от „пипащия“ тип, често хората приемат желанието на другия за секс, като проява на любов.

Ако другият обаче не е свикнал родителите му да се прегръщат или докосват нежно, може да не умее да откликва на желанието ви да сте сгушени заедно, докато гледате телевизия. За него целувката за здравей и довиждане може да не са така важни, като за вас. Обикновено всеки от нас се е научил какво да прави от родителя от същия пол. Какво правеше вашият родител? А този на партньора ви? Обичате ли да докосвате и да бъдете докосвани?

Толкова много начини за изразяване на чувствата и толкова възможности за неразбиране… Той се връща и ви носи цветя, а вие се ядосвате, че не е ремонтирал пералнята. Тя ви пише дълги любовни писма, а вие се дразните, че виси на телефона с приятелките си, докато сте с нея. Той използва всеки момент, за да ви гушне, а вие се чудите обича ли ви, щом казва „Обичам те!“ веднъж годишно.

Не е лесно да видиш любовта зад всичко това, нали? И все пак показана по един или друг начин, тя е там и ни свързва.

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.