Добър ден, тъга!

Тъга

Добър ден, тъга! Толкова си красива и ефирна, макар да си обвита с болка! Пристъпваш леко, почти неуловимо и ме караш да затая дъх, за да не те изплаша. Не показваш пред всеки лицето си, скрито зад фин воал от сълзи. За да се появиш, е нужна тишина и време. Затова притихвам и просто чакам. Няма нужда от речи или бързане. Достатъчно е да съм тук и да наблюдавам. Не искам да избягаш, пускайки зад гърба си завесата на ежедневното.

Искам да те видя! Ти си толкова истинска и дълбока! Идваш от най-скритите кътчета на душата ми! Когато наминеш, знам, че идваш да ми покажеш нещо важно. Нещо обичано, което си е тръгнало или никога не е дошло. Когато дойдеш, знам, че става въпрос за любов. Ти никога не идваш за маловажни неща. Не идваш за некупени красиви обувки или пропусната скучна среща.

Тиха съм и слушам това, което имаш да ми кажеш. Вглеждам се внимателно в теб – толкова прозрачна и бледа, а в същото време успяваш да изпълниш целия свят и да скриеш всичко останало от погледа ми. И тогава оставам с това – важното, обичаното, изгубеното. Давам му цялото си внимание, цялото си сърце.

Да, знам, че ще боли. Ще погледна тъгата и болката с отворени очи. Ще ги преживея. Тъгата не може да ме разруши. Когато я видя добре, тя скромно прибира полите си и бавно се отдръпва.

Ти си милостива, тъга! Когато се предам пред теб и разбера това, което ми казваш, нежно измиваш душата ми със сълзи и безшумно отминаваш. И оставяш след себе си простор, въздух, свобода и … надежда. Нещо се е случило, нещо важно е оплакано и прието и изведнъж сивото на тъгата отваря пространство за бляскавите лъчи на надеждата.

Затова – добър ден, тъга! Добре си дошла!

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.