Как да приключим завършилите отношения – част 2

Приключване на отношения

(към първа част)

Освобождаваме тялото…

Материалният свят добре се поддава на системни и информационни въздействия (договори, разписки, целенасочени осъзнати действия без емоции) и слабо се поддава на емоционални въздействия (обиди, молби, яростни изисквания, мечти).

Стъпки по освобождаването на материалния свят

 1. Почистете околното ви пространство от неконтролируемото материално присъствие на вашия партньор.
 • Действайте планирано, целенасочено, щателно, безжалостно, учтиво и спокойно. Колкото по-малко емоции и повече системност, толкова по-добре.
 • Договорете се за разделянето на съвместното имущество. Ако не можете да го разделите – продайте го и разделете парите.
 • Направете основно почистване.
 • Направете ремонт или поне разместете мебелите. Всички промени в интериора са добре дошли.
 • Подновете гардероба си, домашните съдове и прибори.
 • Сменете мястото, където живеете.
 1. Довършете незавършеното
 • Напълно разчистете материалните си дългове един към друг.
 • Напълно приключете всички съвместни материални задължения (дългове, кредити, обща собственост и др.)
 1. Освободете се от влияние и престанете да влияете
 • Прекратете всяка съвместна дейност (бизнес, развлечения, каквато и да е). И нека не се самозалъгваме – съвместният бизнес с “бившия” отрицателно влияе на създаване на отношения с “новия”.
 • По възможност прекратете всякакви физически контакти с бившия партньор – срещи, засичания и др. Това важи още повече за най-близкия физически контакт!

Не се страхувайте да изглеждате користни. Във всички действия, описани в този раздел, главната ви задача е да освободите живота си от влиянието на завършилите отношения. Разбира се, тези препоръки работят и когато партньорът ви просто си тръгва и ви оставя всичко. Ще мине време и е много вероятно той да се върне, за да си прибере част от материалния си свят.

Целта на всички дейности по освобождаването на материалния свят е във вашия дом и владение да остане само това, което на 100% ви принадлежи.

 • Има предмети, които представляват много важни емоционални котви за вашите “бивши” отношения. Колкото и да ви е мъчно и тежко да се разделите с тях, за всяка от тях направете съзнателен избор – наистина ли искате да оставите този предмет в своето материално пространство? Дори най-малкият и незначителен сувенир, напълнен със силни емоции и важна история може да се превърне в непреодолима бариера на пътя за създаване на нови отношения.

 

Освобождаваме душата…

Емоционалният свят е доста труден за освобождаване и изчистване, тъй като чувствата в повечето случаи трудно се поддават на съзнателен контрол и системно описване. Разбира се, има хора, които умеят да подчинят сърцето си на разума и логиката, но не са много. Повечето хора просто се оставят на чувствата и ги преживяват.

Целта на работата с емоционалния свят не е напълно да се освободим от чувства към бившия партньор и това, което ни е свързвало, а да ги превърнем в неутрални или в неутрално-положителни. При това не е важно какви чувства изпитвате в момента – отрицтелни или положителни. Важен не е знакът, а слата на преживяванията, тоест силата на емоционалната връзка.

Хайде да видим какви са възможностите на този “фронт”.

Първо, да се опитваме да се отървем от “продължителни” емоции с помощта на “силни” емоции е изключително губеща стратегия. Сълзите, истериите или бурните веселби само за известно време ще намалят напрежението, но няма да решат проблема.

Второ, за работа с емоционалния свят трябва да работим както с материята (тялото), так и с информацията (ума).

За тялото:

 • Редовни, монотонни физически натоварвания – ходене, бягане, плуване, велосипед, йога, танц и др. Важното е в тях да няма елемент на игра или съревнование. Накарайте тялото си ежедневно да се труди и да се изморява. Много важно да извършвате действие заради самото действие.
 • В ежедневната си активност се концентрирайте върху “тук и сега”. Насочете вниманието си към практични, осезаеми дейности и резултати, които можете да постигнете възможно най-бързо. Натоварете се с множество дребни дела.
 • Експериментирайте с храната – тук всичко върши работа – от строгите диети и кулинарните пътувания до съзнателната промяна в режима и количеството храна. Важното е това, което ядете да ВИ доставя удоволствие и да е ново, неочаквано. Ще бъдете изненадани колко силно са свързани вашите хранителни навици с емоционалния свят на “бившите” ви отношения.

За ума:

 • Подредете чувствата си. Огледайте това, което изпитвате с хладния поглед на анализатор. Проведете системен анализ и структурен разбор на своето емоционално състояние. Какво и защо чувствате? Как е свързано всичко това с вашата личност и с личността на партньора? Опишете динамиката на отношенията си. Понякога този подход дава доста добри резултати, особено когато някой ви помогне да се удържите в рамките на логиката и да не изпаднете в бурята на емоциите. Повечето емоции, подложени на всеобщ преглед и попаднали под безмилостен логически разбор губят своята интимност, сила и актуалност.
 • Използвайте силата на ритуалите. Без значение как се отнасяте към религията. Молитвите вършат работа. Те може да изглеждат и като мантри, положителни утвърждения, творчески транс, разговор на глас със самия себе си. Всичко това са различни варианти на един и същ мощен инструмент, който във всички религиозни традиции по света се нарича молитва. Няма значение коя нейна форма ще изберете, важното е да я произнасяте всеки ден и тя да е насочена към три глобални теми:
  • Благодарност към света (бог, съдбата, обстоятелствата…) за това, че ви се случва Живот
  • Благодарност към партньора (+прошка и пускане)
  • Благодарност към себе си (+освобождаване, спокойствие, увереност)

Това могат да бъдат три различни обръщения или едно общо, главното е да се произнася редовно и със спокойна вяра в силата на добрите думи и намерения. Всеки емоционален ритуал трябва да се повтаря не по-малко от 40 последователни дни.

 • Върнете чувството на този, на когото принадлежи. Понякога, за да се освободим от властта на чувствата (особено от старите и изглеждащи отдавна отминали) е необходимо спокойно и напълно да го изречете на глас на този, към когото сте го изпитвали. Разтоварете душата си от неуспешните първи любови, нелепи обиди и разочарования на младостта. Кажете всичко неизречено тогава сега.

 

Освобождаваме ума…

Особеността на освобождаването и изчистването на информационния свят е в това, че ни се налага да работим с емоционалните котви на миналото и информационно-социалния статус на настоящето.

Настоящето:

 1. Спрете да се интересувате от събитията в текущия живот на бившия партньор. С кого се среща, как му върви работата, с какво се занимава и др. Направете го, дори да сте се разделили като “приятели”. Основната задача на тази стъпка е напълно да се прекрати актуалния информационен поток помежду ви. “Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре ще спиш.”
 2. Социалните мрежи, месинджъри, смс-и – без коментари – в коша. Ако ви потрябват, после, след година, ще ги възстановите. В случаите на крайна зависимост от обменни информационни потоци се препоръчва 100% информационна диета, тоест пълен отказ от всякакви комуникации по мрежата за 40 дни.
 3. (За дамите). Не се колебайте да върнете моминската си фамилия. Официалното “наименование”, присъстващо в куп документи е много силна котва в информационния свят.
 4. Съобщете на социалното си обкръжение, че отношенията са приключили и вашия социален статус се е променил. Може и трябва да направите това без никакви подробности. Тези, на които им е важно да го обсъдят с вас, ще го направят лично малко по-късно, а всички останали просто ще го приемат за сведение. На бившия партньор това също ще помогне да намери своя нов социален статус. А всъщност, какъв ви е статуса в момента?
 5. Променете дневния си режим.
 6. Променете обичайните си маршрути на движение.

 

Миналото:

 1. Довършете недовършеното. Отидете там, където отдавна искахте да идете. Довършете започнатото. Колкото по-малко недовършени нишки ви свързват с миналото – толкова по-добре. Напълно да се откажете да довършвате нещо, което вече не е актуално – също е подходящ финал;
 2. Съберете информацията за важните отминали съвместни събития в АРХИВ! Структурирайте информацията и вещите-спомени (пликове, кутии, албуми, писма) и ги приберете някъде по-надалеч. Благодарете им, сбогувайте се и ги приберете в дън гори Тилилейски. Няма нужда всичко това да ви се мотае пред очите и да дърпа нишките на паметта ви;
 3. По възможност спрете да ходите на обичайните, отдавна известни съвместни места за пътувания. Светът е голям – изследвайте го отново. Създайте свои маршрути и свои нови любими места;
 4. Спомените за миналото много лесно се изместват от мечтите за бъдещето. Съставете нов списък “Мечти и желания”. Отнесете се към тази точка като към необходим минимум. Докато не погледнете с интерес към бъдещето, на миналото и на ум няма да му дойде да ви пусне.

 

И за финал:

 • Искам да напомня, че при приключването на отношенията едното от пространствата се е изчистило почти автоматично. Обърнете внимание – кое? Това знание ще ви потрябва по-късно.
 • Не се опитвайте да се отървете само от миналото негативно, тъжно и болно. Свалете общото напрежение. Помнете – целта е неутрално, а още по-добре – неутрално-положително отношение към бившия партньор и всичко, свързано с него.
 • Ако усещате, че не се справяте – без притеснения се обърнете за помощ към професионалните психолози. Крайните форми на зависимост могат да се окажат трудни за самостоятелно справяне. Намирайки се вътре в такава зависимост нямате шансове да се справите сам в приемлив срок.
 • Дръжте в ума си трите цели:
  • Да изчистите пространството си от всичко “чуждо”, да въведете чистота, красота и ред;
  • Да довършите недовършеното;
  • Да се освободите от влияние и да спрете да влияете.
 • След приключването на каквото и да е количество неуспешни отношения имате възможност да започнете успешни.
 • След скъсването, не бързайте колкото се може по-скоро да създадете нови отношения с нов партньор. Направете пауза, отделете време на себе си и на своите нови възможности.

 

автор: Александър Кумков

превод от руски: Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.

www.prozhivoe.com