Как да приключим завършилите отношения – част 1

Приключване на отношения

Ние повтаряме грешките си. Със завидно постоянство вървим по утъпкания път на неуспехите, отново и отново затъвайки в различно едно и също. И се учудваме… Ама защо!!! Защо така не ми върви? При това всеки следващ случай е по-тежък от предишния.

Има няколко причини:

 • Първо, често без никаква пауза се впускаме в нови отношения, без дори да сме се опитали да разберем – А какво не вървеше в старите? Знаете ли, страхът от самота засяга 70% от възрастното население на Земята. С него не можеш да си играеш. Така че не остава кога да си направим изводи.
 • Второ, напълно несъзнавано избираме за партньори хора, с които точно при нас нищо добро няма да се получи. Но просто ни тегли към тях. И хем знаем, че ще стане както винаги, хем “на сърцето не се заповядва”.
 • Трето, опитваме се да създаваме нови отношения, без да сме се освободили до край от старите. Още сме с вързани ръце и крака от предишните зависимости, обиди, миналата любов и страхове. Влачим след себе си целия букет от незавършените им опашки, без да го искаме и без да го забелязваме.

В тази статия ще се занимаем с третата причина. (За първата и втората също ще поговорим, но в други статии от цикъла “Втори опит”)

И така, изчистваме пространството на отношенията…

Кратка метафора: Опитайте да посадите младо плодно дръвче насред стара, наполовина изсъхнала борова гора.

В сянката на някогашните могъщи великани шансовете му за оцеляване са нищожни. Боровете просто ще го задушат. Нито вода ще му дадат, нито светлина, нито място. А и атмосферата в такава гора е съвсем неподходяща за ябълки или круши – мъх, скука и сухи храсти. Да израстне в такава обстановка може само някоя съвсем непретенциозна, всъщност, пак елхичка.

Но щом очистим от старата растителност някоя поляна, отрежем сухите дървета, извадим пъновете, дадем път на слънцето – вашите шансове за реколта от сливи или вишни стремително ще нараснат.

С отношенията е същата работа. Докато не разчистите жизнено пространство за новите отношения, ще получавате така добре известните ви мъх, сухи съчки и поредната бодлива елха в оранжерията.

 1. За да започнете истински нови отношения – трябва да им освободите място в три индивидуални пространства – в тялото, в душата и в ума.
 2. Тялото живее в материалния свят. Той включва: вещи, предмети, пари, действия, власт (влияние), физически контакт, секс. Материалният свят съществува в настоящето.
 3. Душата живее в емоционалния свят. Той включва: чувства, интуиция, творчество, отношения, вяра (вярвания), мечти. Емоционалният свят е ориентиран към бъдещето.
 4. Умът живее в света на информацията. Той включва: знания, логика, правила, закони, договорки, история, социални роли и статуси, групите, в които съществуваме. Светът на информацията се базира на миналото.
 5. Всяко от тези пространства е изпълнено със свое уникално съдържание и за всяко е нужно да се използват собствени начини за освобождаване и очистване.
 6. При приключването на отношенията едното от пространствата се освобождава (изчиства) от само себе си и ние мислим, че това е достатъчно. Не е така! (Помислете, кое от пространствата се е освободило във вашия случай?)
 7. За истинското приключване на отношенията е нужно във ВСЯКО от пространствата да се решат следните три задачи:
 • Да изчистите своето пространство от “чуждото”, да въведете чистота, красота и ред;
 • Да довършите незавършеното;
 • Да се освободите от влиянието и да престанете да влияете.
 1. Пространствата са свързани. Чрез едното можете да влияете и на другите.
 2. Невъзможно е да изчистите пространството със собствените му инструменти.

Как да разберем, че приключилите отношения не са завършени?

 1. В материален план: обкръжават ви неговите (нейните) вещи, фотографии, подаръци. Трудно ви е да се разделите с тях. А другата страна и не мисли да си ги прибира. Тук влизат и всичко, свързано със съвместна дейност и собственост, парични задължения, дългове един към друг.
 2. В емоционален план: изпитвате осезаеми отрицателни емоции по отношение на бившия партньор или на себе си. Гняв, обида, тъга, несподелена любов, остро съжаление… Можете сами да продължите списъка. Има ли чувство – значи има актуална връзка. Колкото по-силно е чувството – толкова по-силна е връзката и толкова по-малко място има за нови чувства.
 3. В информационен план: криете от другите хора факта на раздялата и края на отношенията. Стараете се да съхраните предишния си социален статус. Сравнявате околните с бившия си партньор. Проявявате засилен интерес към събитията в неговия живот. Често и с подробности си спомняте за миналите отношения, концентрирайки се в това, че не можете да ги върнете. Съжалявате за пропуснатите възможности. Спазвате правилата и традициите, установени във връзката ви.

(към втора част)

автор: Александър Кумков

превод от руски: Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.

Източник: www.prozhivoe.com