Какви подаръци получаваме

Значение на подаръците

Мисля си тези дни за значението на подаръците, които получавам от хората, които ме обичат. Виждам, че всеки ми дава това, което е ценно за самия него. Досега не съм забелязвала тази подробност. Интересувала съм се само дали подаръкът е нещо ценно за мен, дали го искам и ако не, съм се чувствала и обидена, и недоволна, и дори ядосана как може да не знаят на какво ще се зарадвам! Не е ли очевидно?! 😉 А всъщност хората подаряват това, което е важно за самите тях!

Подаръците не са свързани с моите желания. Те са израз на стремежа на всички, които обичат, да дадат любов по своя си начин. Да дадат най-ценното си. Гледам това, което са ми дали от сърце напоследък и намирам толкова различни неща:

Свобода – от човека, който не понася да бъде ограничаван и обвързван.
Грижа – от човека, който обича да бъде обгрижван и приласкаван.
Внимание – от човека, който знае, че по всяко време съм на линия за него.
Емоционална подкрепа – от човека, който преживява подобни емоции.
Похвала – от човека, който се подценява и копнее за похвали.
Мисли за мен – от човека, който би искал да мисля за него.
Храна – от човека, който се тревожи за прехраната си.

Оглеждам внимателно всички дарове. Толкова са различни! Като хората, които ми ги дават, в тях е събрана любовта – в най-различни цветове и форми. Гледам ги и се чувствам щастлива. Гледам и осъзнавам, че е глупаво да очаквам обгрижващият да ми дари свобода, или мислителят – да ми сготви. Всеки ми е дал най-характерното за себе си. И понеже обичам тези хора, приемам значението на подаръците с благодарност и разбиране. А когато те усетят, че даденото е получено и оценено, се отпускат с мен и се отварят за това, което аз казвам, правя и искам.

И се питам – а аз какво ли давам? На всеки отвръщам с това, което усещам, че му е важно. И добавям по нещо от себе си. Не знам, ще разберат ли и те на свой ред какво и защо им давам? Ще разпознаят ли в думите, отделеното време, топлотата, помощта, закачките, усмивките и дълбокомислените анализи желанието ми да бъда свързана с тях, по моя и по техния начин?

Ще разпознаят ли значението на подаръка под опаковката на обичайното и ежедневното? Може би ще го разпознаят. Защото им го давам, изпълнена с обич, която се усеща.

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.