Какво казват детските рисунки

Какво означават детските

“Аз съм малкото Гъсче, ти си мама Гъска, бати е Гъс, а тати е голям Гъс!” Калина, 2 г.

Ако искате да разберете кой какъв е във вашето семейство, накарайте детето да рисува и да ви обясни. Може да е изключително забавно. Шегата настрана, чрез рисунките малкият човек нагледно разкрива своите емоции, показва към кого е привързан, от кого се страхува, как възприема себе си и мястото си в света.

Психолозите отдавна използват този визуален език, за да разберат какво тревожи или потиска малчуганите. Като родители, вие също можете да научите какво означават някои елементи на рисунките и да разберете от какво има нужда вашето мъниче.

Разбира се, не бива да бързате с изводите само въз основа на едно изображение. Но ако в рамките на месец детето рисува повтарящи се мотиви, по един и същи начин, явно става въпрос за нещо по-трайно, на което си струва да обърнете внимание.

Какво рисува детето

Децата рисуват това, което познават. Картините им са резултат от възприятията, емоциите, сръчността на ръцете и социалния им опит. Затова детските рисунки еволюират с възрастта. От драсканицата в кръг преминават към същество, състоящо се от глава с крака, докато накрая започнат да включват все по-богати детайли, все по-близки до реалността.

Ако дете на по-голяма възраст се върне в рисунките си към по-ранен етап, това може да е знак за стрес или заболяване.

Ако детето на определена възраст рисува като дете на по-малка, това може да сочи за проблеми с интелекта.

Рисунката е символично изображение на несъзнаваното психично съдържание на детето. Чрез нея се проявява неговата интелигентност, емоционалност и личността, която иска да покаже на другите.

Децата не избират своите средства за рисуване случайно. Размерът на листа за рисуване показва колко място в света иска да заемат и ако това е цялата стена в хола, значи неговите амбиции в живота, неговото желание да се покаже са големи. Може би това ще ви утеши, докато миете следите от творческия му ентусиазъм.

Решителните деца предпочитат маркери и по-големи листи, рисунъкът е смел, с размах. По-неуверените деца избират моливи с по-фин връх, рисуват на по-малки по размер листи, движенията им са по-плахи, линиите – по-нестабилни и прекъснати.

Ако искате да разберете какво ви казва вашият син или дъщеря, обърнете внимание на първото впечатление от рисунката му. Вместо да я тълкувате, опитайте да усетите как ви кара да се чувствате и запомнете това чувство. Разглеждайте рисунката като цяло.

След това обърнете внимание как е разположено нарисуваното спрямо листа. Ако целият лист е изпълнен, това понякога е знак, че детето се опитва да контролира прекалено много околната среда. Това може да се държи на страх от неочаквани събития. Обикновено такива деца са чаровни, егоцентрични и лидерски настроени и се опитват да държат близките си под контрол.

Ако фигурите са нарисувани съвсем дребни и в долния край на листа, това е признак за неувереност. Детето не смее да заеме полагащото му се пространство. Какво ли в ежедневието го кара да се чувства дребно, незначително и притиснато?

Летящите към горния край на листа фигури показват опит чрез фантазията да се преодолеят проблемите в живота.

Моето семейство

Една от важните типове рисунки, които повечето деца създават с удоволствие е тази на семейството. Разглеждането й може да ви даде много “вътрешна” информация за малкия художник.

Важно е да поговорите с детето за нарисуваното. Накарайте го да ви обясни кой е изобразен, какво се случва. Обърнете внимание не само на това, какво има, но и на това какво липсва в произведението му.

Много често децата “пропускат” да включат членове на семействата, с които са в конфликт или в чието присъствие не се чувстват добре. Сякаш следват принципа “Няма човек – няма проблем”. Това може да са братята или сестрите, към които изпитват ревност и съперничество.

Понякога за компенсация, в рисунката на семейството могат да се появят допълнителни фигури. За изненада на родителите понякога се появява бебе – ясен знак, че на детето му е омръзнало да бъде най-малкия член на семейството и има желание да “израсне” в семейната йерархия. Дали ще поръчате доставка по щъркела или ще му дадете повече отговорност и самостоятелност зависи от вас.

В семействата, в които бащата отсъства поради развод или друга причина, допълнителният член често е чичо или друг познат мъж, което показва липсата на “мъжкото” в живота на детето и желанието му тази празнина да се запълни от някого – не задължително от нарисувания човек.

Обикновено детето започва да рисува първо най-значимата за себе си фигура. Много често това е мама, но при по-малките деца може да е и самото дете. Ако започне рисунката на семейството, като първо нарисува странични обекти – слънце, трева, е възможно да се опитва да отложи рисуването на семейството си, защото или не е спокойно в момента или го възприема като неприятна тема.

Разположението на другите фигури в рисунката, спрямо фигурата на детето показва какви са взаимоотношенията им с него. Обикновено разстоянието помежду им показва доколко близки ги усеща то. Ако другите са твърде далеч, това е знак, че детето ги чувства отчуждени и далечни или не ги харесва и би искало да стоят по-далеч от него. Най-често рисува до себе си хората, с които му е най-спокойно и комфортно. Много интересно е да се видят рисунки на близнаци, които са почти идентични, но всяко дете е нарисувало себе си до баща си, а брат си – по-далеч. Често малчуганът рисува себе си по сходен начин и със сходни цветове като хората, които харесва.

Начинът, по който детето рисува определен човек, показва отношението му към него – ако е внимателно нарисуван, с детайли и цветове, това показва положително отношение. Когато детето не харесва или се страхува от някого, го рисува схематично, пропуска части от тялото му, липсват детайли.

Наличието на твърде дълги ръце и пръсти показва, че детето възприема този човек като агресивен. Липсата на ръце може да означава същото – този път като начин чрез фантазията си детето да “спре” агресора.

Наскоро разглеждах рисунка, на която детето беше нарисувало себе си в средата на листа, с домашните кучета от двете си страни, а родителите му бяха в двата далечни края. Рисуването на предмети или животни между себе си и другите – това е начин символично да се “огради” от тях и може да е показател за страх и неприязън.

Ако нарисуваният човек изглежда много голям, това означава, че за детето той е силен, важен и доминиращ в семейството. Много често децата рисуват майка си по-голяма от баща си, ако смятат, че тя командва в семейния живот.

Когато детето се чувства сигурно и защитено, то рисува родителите си по-големи от себе си.

Има някои знаци, които навеждат на мисълта за проблем: ако често се чувствате неудобно, когато гледате рисунките, ако някои части от фигурите винаги липсват, ако очите са като цепки или празни, ако щриховането и зачертаването са прекомерни, ако са прекалено тъмни, ако са миниатюрни или свити в малко пространсто, ако детето винаги отказва да рисува или да говори за рисунката си, ако кривите не са затворени. Ако това се случва често и детето изглежда подтиснато, може да е от полза да се консултирате с психолог, който да потърси какъв е неизказаният проблем.

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.