Смазани от тишина

Наказва с мълчание

Все едно не съществуваш. Няма те. Толкова си маловажен, че другият дори не те забелязва. Все едно си умрял или нещо по-лошо. Такова е усещането, когато някой реши да те наказва с мълчание.

Наказанието с мълчание е форма на емоционално насилие, често използвано от самовлюбените хора. Чрез своето пасивно-агресивно поведение те се опитват да се наложат на партньора си, избягват  намирането на решение на конфликта и наказват другия за засегнатото си его.

Ако вие сте този друг, е много вероятно да се чувствате объркани, отхвърлени и отчаяни. Вероятно всичките ви опити да изясните ситуацията чрез разговори, и-мейли и смс-и са пренебрегвани с презрение и мълчание. Объркването ви може би преминава в гняв и обида, които ненужно задълбочават разрива. Партньорът ви може да изглежда спокоен и доволен, да контактува с други хора и ваши близки, без да показва, че има някакъв проблем. А вие се измъчвате, защото се чувствате като нищожество и нямате представа колко време ще продължи всичко това.

Наказанието с мълчание действа най-силно на чувствителни и състрадателни хора, които не могат да понасят липсата на близост. Може да причини депресия, тревожност и ниско самочувствие. Изключително разрушително е, когато се прилага върху деца, затова никога не го правете с тях!

Понякога мълчанието може да не е знак за пренебрежение, а да показва трудността на другия да намери точните думи в дадена ситуация. Ако вие се чувствате така след разговор с някого, по-добре му кажете, че имате нужда от известно време да помълчите и да обмислите нещата. Така мълчанието ви няма да е смазващо и ще си осигурите време за взимане на решение.

Когато обаче тишината се използва целенасочено, за да причини емоционална болка, става въпрос за манипулация. Често нарцистичният партньор ще използва мълчанието за да ви се наложи в случаите, когато сте опитали да му обясните, че нещо е неприемливо за вас.

Партньорът ви вероятно не осъзнава колко разрушително въздействие ви оказва всъщност и че нанася дълготрайни вреди на връзката ви. За него е важно само егоистичното удовлетворение, че не е отстъпил от позицията си. Ако обсъди проблема с вас има вероятност да загуби спора. Чрез мълчанието си той си осигурява някаква фалшива „победа“. Може би в детството си е третиран така и не е научен на по-добри начини за решаване на конфликти.

Какво да правите, когато партньорът ви наказва с мълчание? Просто спрете. Опитали сте да говорите неколкократно, наранени сте, няма нужда да продължавате да си причинявате болка по този начин. Вашият шанс да прекратите детинското поведение на другия е, като спрете да подхранвате раздутото му чувство за значимост. Балонът на егото му трябва малко да се спихне, за да можете отново да си говорите на равни начала. Докато се опитвате да го заговаряте или показвате болката си, той изпитва фалшиво чувство за сила и контрол над ситуацията, което може да му хареса и което не му дава стимул да потърси решение на проблема.

Можете да му обясните как ви кара да се чувствате и че няма повече да се опитвате да го заговаряте. Опитайте се да му го кажете спокойно и открито. След това просто го оставете. Мълчанието му всъщност ви освобождава време, което можете да използвате за себе си, за срещи с близки и приятели, за любими занимания. Хубавите неща в живота не се изчерпват с този партньор, нали?  Опитайте се да не придавате прекалена важност на случващото се. И това ще мине.

Разбира се, не се опитвайте да отмъщавате на другия, като на свой ред го унищожавате с мълчание. Не му обръщайте обичайното внимание, но все пак бъдете любезни. Така оставяте отворен пътя за бъдещ диалог.

Отначало може да ви е нужно известно време, за да се отпуснете и да потърсите приятни неща за правене. Може би ще сте напрегнати и нервни, но си напомняйте, че само това е начинът да разрушите един вреден навик. Всеки следващ път ще ви е по-лесно и скоро ситуацията ще започне да ви забавлява и да я приемате на игра. А това означава, че вече не сте в позицията на жертва и сами управлявате живота си.

Необходимо е да ви предупредя обаче. С течение на времето вашият самовлюбен партньор може да реши, че му е необходима друга жертва, която да наказва и която да задоволява нуждата му от драматизъм, силни емоции и отчаяние и да ви напусне. Изглежда тъжно, но дали няма да ви донесе облекчение?

Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.