Възпитанието: Заекът и специалистът

Кога да заведем детето на психолог

Когато заекът е още съвсем малък, той обича да яде моркови, да тича из гората и да бие барабан. Близките му, обаче, го хранят с див овес и грижовно го учат да пали кибритени клечки – защото това го могат всички нормални животни на неговата възраст. Учат заека чрез популярния народен метод. Като резултат, той започва силно да рита и да носи каска.

В този момент понякога довеждат заека при специалист и казват:

  • Знаете ли, подозираме, че нашето пиленце изостава в развитието си. Все още не умее да пали кибритени клечки! А ние толкова се занимаваме с него!

Специалистът вижда пред себе си зайче с каска, енергично ритащо с крака. Той започва да подозира, че клечките не са основния проблем на това дете.

Но най-често, разбира се, не водят зайчето при никакъв специалист. Още повече, че то е станало полезно: вече мие подовете у дома. А и скоро ще тръгне на училище.

В училище на заека на първо място му забраняват да бяга и започват да го учат на най-важния навик в живота като възрастен: да пее в хор. И освен това заекът открива, че около него има главно таралежчета, които го бодат, но при най-малкото нещо се свиват на кълбо. Заекът също се опитва да се свива на кълбо, но неизвестно защо, всеки път защитена се оказва само главата му. Затова той почва през цялото време силно да пее.

В този момент понякога го довеждат при специалист и казват:

  • Знаете ли, той стана съвсем неуправляем. Почти не помръдва и спря да мие подовете у дома!

Специалистът вижда пред себе си заек с каска, свит на кълбо, понякога рефлекторно подритващ със задните си крака и пеещ за свещената държава. Той започва да подозира, че миенето на подове не е основния проблем на този заек.

Но най-често, разбира се, не водят заека при никакъв специалист. Той става възрастен и опитва да спечели честно пари за овес, като пее в хора. Но след като известно време погладува и се помотава, някак успява да усвои професията копач на дупки. С нея успява да спечели пари за овес и домашно караоке, но и да си протрие лапите до кост. Заекът вече не гладува, но след известно време забелязва, че започва да линее по някакви загадъчни и непонятни причини.

Понякога отива при специалиста. Може би смятате, че го моли да му излекува лапите, да го научи как да открива вкусни моркови, да тича из гората и професионално да свири на ударни инструменти?

Как ли пък не! Той го моли да му ъпгрейдне каската, да му помогне да си отгледа бодли и най-накрая да се научи да пали кибритени клечки…

Автор: dreamer_m

Превод от руски: Елена Енева
психолог

Можете да се запишете за консултация на живо или по Skype на тел.0886 135303 или на имейл elena@tukisega.info.